Geschiedenis

De beginjaren:

Ons koor is ontstaan in 1970 als ‘Jongerenkoor Sint-Baafs‘ onder impuls van toenmalig onderpastoor Roger Decock. Wilfried Van Steenkiste was dirigent tot Carlos Desoete in 1976 de leiding overnam. Aanvankelijk leunde het koor vooral aan bij de Aspi’s en de Leidingsploeg van Chiro WAWW en de toenmalige jeugdclub ‘Jutekoker’.

De eerste vijftien jaar kende het koor een stille groei en werkte het mee aan een vernieuwende liturgie met ‘jongerenmissen’ een typisch fenomeen van de jaren zeventig.

In 1977 ontstond uit de schoot van het koor een ‘Jongerenbasisgemeenschap’. De bloeiende werking daarvan bracht voor het koor heel wat nieuwe leden aan: een eerste ‘boom’.

Een eigen repertoire:

Stilaan groeide er een eigen repertoire met liederen van Carlos. Dat resulteerde in twee uitgaven: de muziekcassette ‘Lied van Hoop‘ in 1985 ter gelegenheid van het vijftienjarig bestaan van het koor en de cd (en muziekcassette) ‘Bestemming’ in 1993.

In de loop van de jaren tachtig ging het koor ook een tweede spoor bewandelen. Er groeide een repertoire van ge├źngageerde solidariteitsliederen uit de hele wereld en van dichter bij ons, de Vierde Wereld. Dat Carlos in 1982 nationaal en later internationaal proost van de Chiro was, was hieraan niet vreemd.

Solied:

Niet alleen door de uitbreiding van het repertoire maar ook omdat de leden van het koor wat ouder geworden waren, kon niet meer gesproken worden van een ‘parochiaal jongerenkoor’. Daarom kozen we in  1991 voor een nieuwe naam: SOLIED… Sedert de naamsverandering kende het koor een tweede ‘boom’ van nieuwe leden…

Hoogtepunten:

Hoogtepunten waren toch wel een optreden in het sportpaleis op de landdag van de Chiro (1985), een Denkdag rond Armoede in aanwezigheid van regeringsleiders en wijlen koning Boudewijn in het Egmontpaleis in Brussel (1988), de Dag van de Vierde Wereld in het Congrespaleis in Gent (2004), Vice Versa, wereldfeest en korenfestival georganiseerd door Broederlijk Delen (2002 en 2006) en enkele tv-missen (1999, 2002, 2005 en 2007)

Ondertussen kwam in 2003 een vierde uitgave tot stand: ‘Gedreven’. Op de cd staan zowel liturgische liederen als solidariteitsliederen gecomponeerd of bewerkt door Carlos.

Nog even geduld en dan kan je hier de rest van de geschiedenis lezen …..